Kursöversikt

Musik på scen

Det snabbaste, mest effektiva och roligaste sättet att bli en bättre musiker är att stå på scen. Den här kursen handlar om att repetera, turnera och uppträda inför livepublik.

Ansök nu

Snabbfakta

Kursstart: 19 augusti 2024, kursen är två terminer.

Antagningsträffar: Inte i nuläget, återkommer med besked om det ändrar sig.

CSN-berättigad: Ja

Ansök senast: Ansök senast 5 maj 2024

För dig

  • som har en stor passion att framföra livemusik

  • som vill uppleva att uppträda med ett tight och välrepat band inför en publik

  • som vill uppleva att turnera

Handledare

Rob Easley

072-4528934
rob.easley@hogalid.nu

Kursprofil

På folkhögskola möts människor i olika åldrar, med olika erfarenheter och mål. Musik på scen erbjuder dig en möjlighet att prova hur det är att uppträda på scen och att utvecklas tillsammans med andra, i sceniska musikprojekt. Vår ambition är att kursen ska ge dig säkerhet och förmåga att musicera inför publik och att fungera som både ledare och musiker i olika sammanhang.

Kursen har inte som mål att vara direkt förberedande för musikhögskola. Däremot ger vi respons och information om krav för att studera vidare. Även om vi inte jobbar mot direkta ansökningsprov till en musikhögskola, ger vår kurs dig värdefulla kunskaper för livet och fortsatta studier.

Kursinnehåll

Ensemblespel, Föreläsningar om musikbranschen, STIM och starta företag, Improvisation, Låtskrivning, Musikteori, Rytm och sång, Teknik, Övningsmetodik

Kursen är uppbyggd av flera olika ämnen med stort fokus på praktisk arbete. En stor del av tiden ägnas åt projektarbete i olika former. Förra året jobbade vi exempelvis med musikcafé, konserter och musikteater. 

Gästföreläsare gör besök med workshops och föreläsningar. Genom praktisk erfarenhet och reflektion får du träna på förmågan att i grupp formulera och arbeta mot gemensamma mål.

Målet med kursen är att ge dig möjlighet till en kreativ musikalisk utveckling samtidigt som kursen ger en inblick i och förståelse för sceniskt arbete.

Att studera på folkhögskola innebär mer än att studera ämnen. Det ingår även studiebesök och kulturella aktiviteter. Skolans temadagar, fysisk gruppträning och möjlighet till vissa tillval är också viktiga inslag i utbildningen. Vi arbetar för att du ska vara delaktig, se dina möjligheter, rättigheter och skyldigheter och på så sätt blir bättre förberedd för livet efter folkhögskolan

Antagningsvillkor

3-årig utbildning i gymnasieskolan eller motsvarande. Saknas 3-årig gymnasieexamen eller motsvarande? Då är kanske Allmän kurs på gymnasienivå med inriktning mot musik ett alternativ för dig? Läs mer här.

Erfarenhet av att ha spelat i grupp och arbetat projektinriktat är meriterande.

Bifoga ett personligt brev tillsammans med din ansökan, där du beskriver dig själv och din musikaliska bakgrund. Vi behöver också en antagningsfilm i form av videofil eller en länk där du musicerar. I urvalsprocessen genomför vi även en telefonintervju före antagningen. Ansökan ska styrkas med betyg, cv och referenser.

Kostnader

Undervisningen är kostnadsfri, däremot betalar deltagarna för kost och service. För mer information, läs här.

Välkommen du också!