fbpx

Baskurs för dig med lindrig intellektuell funktionsnedsättning/ lindrig utvecklingsstörning

För dig med lindrig intellektuell funktionsnedsättning/ lindrig utvecklingsstörning som vill förbättra dina kunskaper för att bli mer självständig och därmed påverka din fritid i högre utsträckning.

Snabbfakta

Kursstart: 16 augusti 2021
Ansökan: 9 maj 2021
Inträdeskrav: Att du fyller lägst 18 år 2021 och antingen gått förberedande kurs (sommarkurs) eller besökt oss. Vi vill att du kan läsa, skriva och räkna.

För dig

– som har gått gymnasiesärskolan
– som har en lindrig intellektuell funktionsnedsättning/ lindrig utvecklingsstörning
som vill utvecklas som person och bli mer självständig

Kursprofil

Att studera på Baskursen innebär många positiva förändringar som du själv är med och påverkar. Undervisning, boende och fritid finns samlat på skolan. Det skapar trygghet och ger dig en bra möjlighet att utvecklas, lära dig mer och bli mer självständig. 

De olika årskurserna har flera av veckans lektioner tillsammans men det finns också positioner på schemat där deltagarna har olika lektioner beroende på vilken årskurs man läser.

Vår målsättning med Baskursen är att du ska ha fått möjlighet till personlig utveckling, öka din självinsikt, din självkänsla och ditt självförtroende.

På folkhögskola möts människor med olika åldrar, erfarenheter och mål.

Kursinnehåll

Dagarna på Högalid innehåller variationsrika lektioner och utgår från gruppen och dina individuella behov. Undervisningsformer anpassas efter individens och gruppens intresse, förutsättningar och behov. Föreläsningar, studiebesök, grupparbeten, dramatisering och rollspel är några av de undervisningsformer du får möta på Baskursen.

Kursen har temastudier, det vill säga att man studerar ett ämne under kortare eller längre tid, med olika teoretiska och praktiska inslag. I temastudierna kan följande ämnen ingå: vardagskunskap, omvärldskunskap, bild & form, musik, it, fysisk aktivitet, hälsa, matematik, vardagsekonomi, engelska, svenska, samhällsorientering och drama.

Varje läsår väljer du som deltagare en inriktning som du vill fördjupa dig i. Du kan välja på musik och bild & form.

Varje läsår har deltagarna praktik.

Antagningsvillkor

För att bli antagen till Baskursen vill vi att du har gått vår sommarkurs Förberedande Baskurs eller varit på besök hos oss.
Vi vill att du kan läsa, skriva och räkna på en grundläggande nivå.

Ytterligare information

Kontakta skolans expedition, tfn 0480-844 80.
E-post: baskursen@hogalid.nu

Kostnader
Undervisningen är kostnadsfri. Du betalar för kost och serviceavgift. Läs mer på sidan kostnader

Välkommen du också!

Kursansvariga

Fritid och boende

Att ha ett eget boende på skolan kan vara första steget till att flytta hemifrån. Fritidsassistenterna finns för dig från morgonen till kvällen, måndagar till torsdagar, fredagar endast dagtid.

Skolans internat är indelat i korridorboende med egen dusch och toalett. I anslutning till korridoren finns dagrum med tv och fullt utrustat kök. Du har tillgång till tvättstuga, torkrum och städutrustning. Tillsammans med fritidsassistenterna får du stöd i att lära dig tvätta och städa. Frukost, middag och kvällsmat äter du i skolans matsal tillsammans med övriga deltagare på skolan.

Tillsammans med fritidsassistenterna har du och dina klasskompisar möjligheten att skapa en aktiv och betydelsefull fritid. Baskursen ansvarar för caféverksamheten tillsammans med fritidsassistenterna, till cafét är alla skolans deltagare välkomna. 

Tre gånger/termin erbjuder fritidsassistenterna stanna-helg. Vi lagar mat och gör olika aktiviteter tillsammans.

Fritidsassistenterna och lärarna har ett nära samarbete och arbetar med deltagaren i centrum, både på individnivå och med hela gruppen.

Tillsammans med fritidsassistenterna har du och dina klasskompisar möjlighet att skapa en aktiv och betydelsefull fritid.

På skolan finns också ett välutrustat gym, ett utegym, en gymnastiksal och en bastu.

 

Länkar

Deltagare berättar 2017-2019

Instagram