fbpx

Naturens färger

Vad är färger och vad berättar de? Upptäck dem och var de finns! Varför så många? Är de vackra eller...?

Snabbfakta

Kurstid: 8-12 juni 2020
Ansökan: 10 maj 2020
Kurskostnad: Internat 2400 kronor, externat 1600 kronor

På den här kursen går vi igenom vad färger är och hur de uppstår i naturen, samt vad de berättar och för vem! Vi berör såväl vetenskapliga som estetiska aspekter!
Vi upptäcker och utforskar tillsammans brett om naturens färger mellan himmel och jord, men vi inriktar oss särskilt på växter: träd och blomväxter (blommor, blad, frön, frukter); insekter (skalbaggar, fjärilar, steklar); ryggradsdjur (fiskar, grodor, fåglar, däggdjur) och de senares fjädrar/päls. Färgers funktion i t.ex. blod (syreupptagning), gröna växter (solenergilagring), deras nyanser, kombinationer och mönster (lockar, varnar) berörs också.
Exemplen hittar vi ute i naturen, i och kring folkhögskolans park, men också vid exkursioner i grannskapets natur- och kulturmiljöer inkl. Öland.
Vid sämre väder och vid behov av demohjälpmedel och -material håller vi också till inomhus i någon av skolans salar.
Dagarna varvas med föreläsningar, demonstrationer och övningar.

Folkhögskolan ligger i Smedby, strax utanför Kalmar, fem minuter med tåg, 20 minuter med buss. Kanske vill någon passa på att åka in till Kalmar efter kursdagen och besöka slottet, fika eller ta en tur på egen hand till Öland?
Länstrafiken erbjuder bra kommunikationer.
Utöver naturfärgskursens deltagare möter du andra sommarkursare och vi samlas för en gemensam grillkväll under veckan.

Kursansvarig
Görgen Göransson, doc. i zoologisk ekologi vid Lunds universitet och pensionerad lektor vid Linnéuniversitetet i Kalmar (Naturresursplanering, Geografisk InformationsTeknik
och Naturupplevelseguidning).

Mail: gorgen.goransson@gmail.com