Kursöversikt

Naturens färger – inställd sommaren 2021

Kurs för dig som vill utforska naturens färger, varför det är som det är och alla mönsters mysterium.

Ansök nu

Snabbfakta

Kurstid: 21-24 juni 2021. Slutgiltigt besked om kursen genomförs ges senast 2021-05-12.

Ansökan öppnar: 1 januari 2021

Kurskostnad: Internat 2400 kronor, externat 1600 kronor

Ansök senast: 9 maj 2021

På den här kursen går vi igenom vad färger är och hur de uppstår i naturen, samt vad de berättar och för vem. Vi berör såväl vetenskapliga som estetiska aspekter.

Vi upptäcker och utforskar naturens färger mellan himmel och jord, men vi inriktar oss särskilt på träd och blomväxter, insekter, ryggradsdjur samt fåglar och däggdjurs fjädrar/päls. Vi utforskar också färgers funktion i till exempel blod och i gröna växter. Deras nyanser, kombinationer och mönster berörs också.

Exemplen hittar vi ute i naturen, i och kring folkhögskolans park, men också vid exkursioner i grannskapets natur- och kulturmiljöer vilket även inkluderar Öland.

Vid sämre väder och vid behov av demohjälpmedel och material håller vi till inomhus i någon av skolans salar. Dagarna varvas med föreläsningar, demonstrationer och övningar.

Folkhögskolan ligger i Smedby, strax utanför Kalmar, fem minuter med tåg, 20 minuter med buss. Kanske vill någon passa på att åka in till Kalmar efter kursdagen och besöka slottet, fika eller ta en tur på egen hand till Öland?

Länstrafiken erbjuder bra kommunikationer. Utöver naturfärgskursens deltagare möter du andra sommarkursare och vi samlas för en gemensam grillkväll under veckan.

Kursansvarig
Görgen Göransson, doc. i zoologisk ekologi vid Lunds universitet och pensionerad lektor vid Linnéuniversitetet i Kalmar (Naturresursplanering, Geografisk InformationsTeknik
och Naturupplevelseguidning).

Mail: gorgen.goransson@gmail.com

Välkommen du också!